Zupa z wędzonym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

...

  • 50 min

Składniki:


  • 400 g wędzonego kurczaka (bez skóry)
    300 g białej rzodkwi
    100 g pora (biała część)
    100 g pieczarek
    100 g groszku konserwowego
    2 łyżki masła
    1,5 l bulionu drobiowego
    łyżka sosu sojowego
    łyżka koperku
    imbir
    sól ,pieprz

Zupa z wędzonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kurczaka (u mnie udka) pokroiłem w paski. Rzodkiew obrałem , umyłem i pokroiłem na zapałkę. Por przekroiłem wzdłuż na pół , umyłem i pokroiłem w cienkie półpierścienie.
    Pieczarki oczyściłem , opłukałem i pokroiłem w małą kostkę. W dużym rondlu stopiłem masło , wrzuciłem por , chwilę go smażyłem , potem wymieszałem z pieczarkami i smażyłem razem około 2 minuty. Po tym czasie zalałem wrzącym bulionem , dodałem najpierw rzodkiew (gotowałem na małym ogniu ok.10 min.) , potem mięso kurczaka i groszek
    (gotowałem ok. 7 minut).
    Zupę przyprawiłem sosem sojowym , imbirem , solą i pieprzem. Zdjąłem z ognia i wsypałem koperek. Podałem z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy