zupa ziemniaczana wyborna

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyborna, bo z dużą ilością wędzonki i kiełbaski, niezwykle sycąca i rozgrzewająca :)

  • 30 min

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
    2 garście mrożonki włoszczyzny krojonej w paski
    około 1,2 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
    150 gramów boczku wędzonego
    200 gramów kiełbasy (dałam wiejską)
    sól (oszczędnie)
    pieprz
    majeranek (dałam 1 płaską łyżeczkę)
    szczypta gałki muszkatałowej
    siekana zielona pietruszka

Zupa ziemniaczana wyborna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Boczek kroimy na paseczki, podsmażamy z dodatkiem niewielkiej ilości oleju (jeśli jest chudy) w rondlu, następnie sam boczek bez tłuszczu wykładamy na talerzyk.
    Do tego samego rondla wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę (może być zamrożona), podsmażamy wszystko mieszając około 8 - 10 minut. Warzywa zalewamy wrzącym bulionem, dodajemy boczek, gałkę, trochę soli (ze względu na wędzonkę) i pieprz, gotujemy wszystko do miękkości warzyw.
    Kiełbasę kroimy, podsmażamy na patelni, przekładamy do garnka z zupą, dodajemy majeranek, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy i gotowe.
    Na talerzach posypujemy siekaną zieloną pietruszką.

Porady

W tej zupce uważajmy z ilością soli, dodajmy ją najlepiej na koniec gotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy