Mięso dzięki marynacie staję się bardzo soczyste i delikatne. Ma lekko słodki smak przełamany pieprzem i odrobiną pietruszki.Stwierdziła bym że odważne połączenie :)
Składniki:
4 pałki z kurczaka
Marynata:
1 łyżka żurawiny całej ze słoika
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Żurawinowo-miodowe pałki z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wszystkie składniki marynaty łączymy- zalewamy mięso-mieszamy.
zakrywamy naczynie folią spożywczą , odstawiamy na 4-5 h do lodówki , a najlepiej na całą noc.
2.Kurczaka wraz z marynatą przekładamy do rękawa , pieczemy 50 min w 200 st. z termoobiegiem grzanie góra -dół. Go tym czasie rozcinamy rękaw,zmniejszamy temp. do 180 st. zapiekamy 10- 15 min.
Podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką , u mnie z pekinki i kukurydzy.
Komentarze