Żurawinowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zawsze się udaje i smakuje wybornie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna 1 kg
    Drożdże 1 kostka (10 dag)
    Mleko ciepłe 1 litr
    Sól 1 ½ łyżki
    Cukier 1 łyżka
    Żurawina 1 szklanka
    Tłuszcz do formy

Żurawinowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Wymieszać widelcem wszystkie składniki, wcześniej rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na pół godziny. Blachę (dużą)posmarować tłuszczem, przełożyć wyrośnięte ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około godziny. Po upieczeniu upieczone ciasto posmarować zimną wodą i przykryć ściereczką do wystudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy