A'la raffaello

0 (0 ocen)

pyszne lekkie ciasto z dodatkiem kokosów i białej czekolady

Składniki:

  • Biszkopt: (blaszka 28x39cm)
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka mąki kartoflanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem I:
    300 ml śmietany kremówki
    3/4 białej czekolady
    3 łyżki płatków migdałowych
    3 łyżki wiórek kokosowych

    Krem II:
    "Śnieżka" w proszku
    3/4 szkl. mleka

    dodatkowo:
    1/4 białej czekolady
    polewa czekoladowa

A'la raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Wystudzić. Po wystudzeniu odciąć kawałek ciasta o szerokości ok. 8 cm.
    Odcięty kawałek biszkopta drobno pokruszyć.
    Krem I: śmietanę kremówkę rozpuścić z czekoladą, ostudzić, lekko ubić. Wymieszać z pokruszonym biszkoptem, dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wyłożyć na biszkopt.
    Krem II: ubić Śnieżkę z mlekiem, wyłożyć na krem I.
    Posypać posiekaną drobno białą czekoladą i polać polewą czekoladową. Schłodzić.

Porady

biszkopt można lekko nasączyć.

Komentarze

Podobne przepisy