Ciasto a'la raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie się kleiło więc podsypujcie delikatnie mąką. Naczynie wysmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przenieście do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok.20-25 mint do tzw.suchego patyczka. Regulujcie czas pieczenia bo ciasto dobrze wyrasta w piekarniku i może się wydawać,że wierzch jest już upieczony a środek będzie płynny Ciasto po wyjęciu z piekarnika może delikatnie opaść. Jeżeli będzie przypalał się wierzch to przykryjcie wierzch folią aluminiową i pieczcie dalej. U mnie po 22 minutach ciasto było gotowe.
Krem:Masło ucieramy z cukrem pudrem i następnie dodajemy serek i ekstrakt. Wszystko dokładnie miksujemy. Na sam koniec wsypujemy wiórki i mieszamy łyżką. Krem wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze