Ciasto a'la raffaello

0 (0 ocen)

  • 40 min

Niezwykłe ciasto,które w smaku przypomina pralinki raffaello.Coś dla miłośników kokosa

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    300g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    200g cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    120g masła w temperaturze pokojowej
    2 jajka
    ekstrakt waniliowy i kokosowy
    1 opakowanie kisielu wiśniowego

    KREM MAŚLANO-KOKOSOWY:
    250g masła w temperaturze pokojowej
    200g serka śmietankowego
    5 łyżek cukru pudru
    150g wiórek kokosowych
    1 łyżka ekstraktu kokosowego (możecie użyć także odrobinę alkoholu malibu)

Ciasto a'la raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie się kleiło więc podsypujcie delikatnie mąką. Naczynie wysmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przenieście do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok.20-25 mint do tzw.suchego patyczka. Regulujcie czas pieczenia bo ciasto dobrze wyrasta w piekarniku i może się wydawać,że wierzch jest już upieczony a środek będzie płynny Ciasto po wyjęciu z piekarnika może delikatnie opaść. Jeżeli będzie przypalał się wierzch to przykryjcie wierzch folią aluminiową i pieczcie dalej. U mnie po 22 minutach ciasto było gotowe.
    Krem:Masło ucieramy z cukrem pudrem i następnie dodajemy serek i ekstrakt. Wszystko dokładnie miksujemy. Na sam koniec wsypujemy wiórki i mieszamy łyżką. Krem wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy