A'la Raffaello

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Letnia, orzeźwiająca wersja słynnego Raffaello. Szybka w przygotowaniu, smaczna i idealna w upalne dni.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Duża paczka herbatników
    Puszka mleka kokosowego
    1 opakowanie płatek migdałów
    0,5l śmietana 36%
    2 opakowania Fix do śmietany
    Serek mascarpone
    Truskawki
    Mleko lub woda

A'la raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj prostokątną blachę.
    2. Otwórz mleko kokosowe. Płynną część przelej do głębokiego talerza, a twarde mleko przełóż na talerzyk
    3. W dużej misce ubij śmietanę z 2 fixami. Dodawaj stopniowo serek mascarpone oraz twarde mleko kokosowe. W zależności od preferencji można dosłodzić cukrem pudrem lub cukrem z prawdziwą wanilią
    4. Truskawki opłukać i pokroić w plastry. Kilka zostawić do ozdobienia
    5. Płynne mleko kokosowe wymieszać z odrobiną mleka lub wody
    6. Herbatniki moczyć w mleku i ułożyć na blaszce. Przykryć częścią kremu. Ułożyć truskawki. Posypać płatkami migdałów.
    7. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i analogicznie powtórzyć układanie kremu truskawek i migdałów
    8. Na wierzchu ułożyć herbatniki i ozdobić resztką kremu oraz truskawkami
    9. Podawać z herbatnikiem. Na zdjęciu posypane czarnym sezamem Smacznego!

Porady

Mleko kokosowe dobrze schłodzić (najlepiej dzień wcześniej włożyć do lodówki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy