Agrestowiec „ do góry nogami”

0 (0 ocen)

To agrestowa propozycja na ciasto ucierane. Jest to wypiek z serii” szybkie w wykonaniu, pyszne i proste”.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 23cm

    Składniki:
    • 5 jajek,
    • ¾ szklanki cukru kryształu,
    • 1 i ¼ szklanki mąki tortowej,
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 0,5 szklanki oleju,
    • Owoce agrestu (około 0,5- ¾ litra), w takiej ilości by zakryły dno tortownicy,
    • Cukier puder do posypania

Agrestowiec „ do góry nogami” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany agrest 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy oczyszczone owoce.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąki oraz proszek do pieczenia. Cały czas miksując wlewamy olej.
    Gotowe, dobrze wymieszane ciasto wylewamy na wyłożone owoce.
    Ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Gdyby w trakcie pieczenia zbyt szybko zrumieniło się z wierzchu przykrywamy je złotkiem spożywczym i dalej pieczemy.
    Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry dnem i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy