Bananowiec do góry nogami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Na dnie blaszki rozprowadzamy brązowy cukier a na nim wykładamy pokrojone w kostkę masło.
Wstawiamy do piekarnika na 8 minut
2.Po 8 minutach wyjmujemy formę z piekarnika i za pomocą łyżki/szpatułki rozprowadzamy równo powstały karmel.
Kroimy 2 banany w plasterki i układamy równomiernie na cukrze.
3.Mąki połączyć z białym cukrem,proszkiem do pieczenia,sodą,cukrem waniliowym,cynamonem i solą. W osobnej misce wymieszać jajka,roztopione masło,jogurt naturalny oraz 3 rozgniecione banany.
Obie mieszanki połączyć.
Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy przez ok 1 godzinę w 170 stopniach,
Po upieczeniu placek odstawiamy do ostygnięcia. Po ok 30 minutach odwracamy formę i wykładamy ciasto.
Komentarze