Do góry nogami.

0 (0 ocen)

Wszyscy domownicy zajadają je ze smakiem.

Składniki:

  • • 5-6 młodych łodyg rabarbaru
    • 4 jajka
    • 2/3 szklanki cukru
    • Cukier z prawdziwą wanilią
    • Szklak mąki pszennej
    • Łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżki oleju
    • Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy
    • 2-3 łyżki cukru pudru

Do góry nogami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w bardzo drobna kosteczkę.
  • 2. Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią i dokładnie wymieszaj mikserem na wysokich obrotach, aby uzyskać jednolita masę. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj olej i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  • 3. Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Na dnie formy połóż pokrojony rabarbar i wylej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni 40 minut. Po upieczeniu, gdy ciasto nieco przestygnie, obróć je do góry nogami, aby rabarbar był na wierzchu. Ciasto od razu oprósz cukrem pudrem. Podawaj, gdy już zupełnie ostygnie.

Komentarze

Podobne przepisy