Ciastka Amerykany

0 (0 ocen)

  • 40 min

Polecam zamiast drożdżówki na drugie śniadanie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 k g mąki
    1/2kostki margaryny
    13 dkg cukru
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    2 dkg amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier:
    3 szklanki cukru pudru
    8 łyżek gorącej wody
    odrobina soku z cytryny

Ciastka amerykany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Składniki lukru rozetrzeć, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gęstość lukru można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody.

Porady

Po wyłożeniu na blachę należy wyrównać nieco kopczyki łyżką, by równomiernie się wypiekły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy