Ciastka "Amerykany"

0 (0 ocen)

Mimo intensywnego zapachu amoniaku są bardzo dobre i szybko znikają z talerza

Składniki:

  • Składniki na około 20 ciastek:

    1 szklanka mleka
    3 jajka
    500 g mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    120 g masła
    2 czubate łyżeczki amoniaku

    Składniki na lukier:

    3 szklanki cukru pudru
    8 łyżek gorącej wody
    odrobina soku z cytryny
    Składniki mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciastka "amerykany" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko zmiksować z jajkami. Ciągle miksując dodać mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem. Na koniec wlać roztopione masło i dobrze wymieszać mikserem.
    Na wyłożoną papierem blaszkę wykładać ciasto około 2 łyżek na jedno ciastko, w dużych odstępach.
    Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić i dopiero po wystudzeniu ulotni się zapach amoniaku. Polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy