Aromatyczne masełka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo ładnie wyglądają przy światecznym stole. Mozna dodac rózne rzeczy, zależy co komu smakuje:)

  • 30 min

Składniki:

  • masło
    cytryna
    sól
    pieprz
    czosnek
    koperek
    tymianek
    kwiaty ogórecznika
    kawior
    konfitura żurawinowa
    chrzan

Aromatyczne masełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis podstawowy.
    Do miseczki wloz 1.5 kostki masla i rozetrzyj go drewiana lyzka. Dodaj sok z cytryny, lyzeczke soli i odrobine pieprzu. Dobrze wymieszaj i podziel na 4 czesci.

    1. Masło czosnkowo- ziolowe
    Przecisnij przez praske 6 zabkow czastku, dodaj je do jednej porcji masła. Doloz 2 lyzki posiekanych ziol: natki, koperku, tymianku. Uformuj prostokąt i schlodz w lodowce.
    2. Masło z kawiorem.
    Kawalek folii spozywczej skrop woda. Rozwalkuj na nim dosc grubo druga porcje masla. Poryp kawiorem. Zwin i schlodz.
    3. Maslo z ogorecznikiem.
    Maslo rozmasuj jak w przepisie 2. Uloz na tym kwiaty ogorecznika. Zwin i schol.
    4. Maslo zurawinowe
    Ostatnia porcje masla wymieszaj z 2 lyzkami chrzanu i 2 lyzkami konfitury zurawinowej. Uformuj waleczek. Zwin go w folie, konce skrec. Schlodz w lodowce

Porady

Możesz użyć ziół, musztardy, majonezu zależy co kto lubi:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy