Zapraszam na małe, smaczne babeczki na zimno z galaretką i owocami. Na spodzie z pokruszonych ciastek z masłem posmakują dzieciom. Polecam
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
62 g herbatników owsianych z żurawiną
30 g masła
1 galaretka truskawkowa bez żelatyny (na 375 ml)
kilka świeżych truskawek (3-4 szt)
bita śmietana
kolorowa posypka
Babeczki galaretkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrabniamy wałkiem albo w blenderze na mąkę. Masło rozpuszczamy w mikrofali (ok. 30 sekund) i dodajemy do rozkruszonych ciastek, mieszamy. Na dno silikonowych foremek do babeczek wkładamy po 1 łyżeczce masy i lekko ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy owoce w kostkę. Przekładamy truskawki do rozpuszczonej galaretki i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć przekładamy ją na ciasteczkowe spody babeczek i ponownie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietana i posypką. Smacznego
Komentarze