Babeczki galaretkowe motylki

0 (0 ocen)

Zapewniam, że dzieciaki będą zachwycone. Do babeczek możecie dodać ulubione owoce, lub kawałki czekolady.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    niepełne 3/4 szklanki maślanki
    75 ml oleju
    kilka kropli olejku waniliowego

    *szklanka o pojemności 250 ml

    DEKORACJA:

    300 ml śmietany kremówki
    1 śmietan fix
    barwniki spożywcze, jeśli chcemy zabarwić ubitą śmietanę (u mnie barwnik fioletowy)
    2 opakowania galaretek w cukrze
    kilka podłużnych żelków i słonych paluszków

Babeczki galaretkowe motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem do białości. Miksując, wlać do masy maślankę, olej i aromat waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
    Masę rozdzielić do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
  • 2. DEKORACJA:
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem. W razie potrzeby zabarwić.
    Wierzch upieczonych i wystudzonych babeczek udekorować bitą śmietaną. Na nią dekoracyjnie ułożyć motylki z galaretek, żelków i paluszków.

Komentarze

Podobne przepisy