Podajemy od razu, ciepłe, posypane czekoladą. To słodziutki deser dla osób lubiących ryż, mleko, bakalieDeser można podać także z gałką ulubionych lodów!
Bakaliowo-czekoladowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy na dużej patelni lub w rondelku,
Wsypujemy do niego ryż. Dokładamy cukier i podlewamy połową mleka. Razem gotujemy, stopniowo w miarę wchłaniania, dokładamy mleko. Ryż powinien być delikatnie al dente, w kremowym sosie mlecznym.
Między czasie czekoladę ścieramy na grubych oczkach, część odstawiamy do dekoracji. Bakalie kroimy na mniejsze części. Do gotowego ryżu dokładamy suszone owoce i orzechy. Wsypujemy czekoladę i szybko mieszamy. Niekoniecznie do całkowitego rozmieszania, efekt marmurkowaty także ładnie się prezentuje.
Komentarze