Czekoladowe risotto z granatem

0 (0 ocen)

Kremowe risotto o mocnym czekoladowym smaku podany z owocami granatu. Kto powiedział, że ta słynna potrawa musi być zawsze w wersji wytrawnej?! :)

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    150 g białego ryżu
    550 ml mleka
    50 g mlecznej czekolady
    2 łyżki naturalnego kakao
    1 łyżka miodu
    1/2 granatu

Czekoladowe risotto z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić na patelni, wsypać ryż, smażyć do zeszklenia (ok. 2 minutki, cały czas mieszając). Następnie w 4 turach wlewać mleko: wlać 1/4 mleka, wymieszać, przykryć ryż pokrywką i gotować, aż wchłonie cały płyn. Wlać kolejne 1/4 mleka i powtarzać powyższą czynność. I tak do wykorzystania całego mleka. Proces ten powinien trwać ok. 15-20 minut lub nieco dłużej, aż ryż będzie al-dente.







    Do risotto dodać połamaną w kostki czekoladę, miód oraz kakao. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a risotto nabierze czekoladowego koloru. Na koniec wmieszać owoce granatu. Podawać od razu, póki ryż ciepły. Smacznego!

Porady

Przepis na 2 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy