Bakłażan faszerowany

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyczna włoska przystawka, doskonale smakuje także zimą.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan: 1 sztuka
    - czerwona cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (drobno posiekane): 2 ząbki
    - zielone oliwki bez pestek (drobno posiekane): 25 gramów
    - mozzarella (pokrojona w kostkę): 100 gramów
    - bazylia: 1 łyżeczka
    - oregano: 1 łyżeczka
    - szałwia: 1 łyżeczka
    - oliwa: 2 łyżki
    - tarta bułka: 2 łyżki

Bakłażan faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki ostrożnie wybieramy miąższ. Wydrążone połówki bakłażana zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i przez około 5 minut podsmażamy miąższ z bakłażana pokrojony w kostkę z cebulą, czosnkiem i ziołami. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Wystudzone, podsmażone warzywa mieszamy z połówkami pomidorków, oliwkami, mozzarellą i tartą bułką. Podpieczone połówki bakłażana napełniamy warzywnym farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy