Bananowe Ratatuj

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na te babeczki właściwie powstał w mojej głowie.Miałam kiedyś kilka bardzo dojrzałych bananów nikt nie chciał ich jeść -wpadłam więc na pomysł by zrobić z nich coś pysznego-Udało się są pycha

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna - ciasto: 1.5 szklanki
    - żółtka surowe: 2 sztuki
    - cukier około: 4 łyżki
    - masło naturalne: 150 gramów
    - śmietana gęsta: 2 łyżki
    - cukier wanliowy: 1 łyżka

    - banany (dojrzałe): 2 sztuki
    - cukier puder: 3 łyżki
    - cukier wanliowy: 1 łyżeczka
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - śmietana kremówka 30%: 200 mililitrów

Bananowe ratatuj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatam wszystkie składniki ciasta.Wkładam do lodówki na 30 minut.Wykładam ciastem foremki i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
  • 2. KREM BANANOWY

    Banany miksuję z cukrem waniliowym
  • 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.-ostudzić
  • 4. Zmiksować z masą bananową. -schłodzić w lodówce
  • 5. Ubić śmietanę z cukrem pudrem.Dodać do masy bananowej -delikatnie wymieszać.
  • 6. nakładać na ostudzone babeczki krem -ja ozdabiam jeszcze polewą ( ale niekoniecznie ) na czubek kawałek banana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy