Banoffee pie- banoffi

0 (0 ocen)

  • 25 min

Mega słodkie ciasto dla smakoszy kajmaku, bananów i ciastek owsianych :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na spód:

    90 g rozpuszczonego masła
    225 g ciastek owsianych (Łakotki Złotokłose, Digestive) pokruszonych
    50 g orzechów laskowych, zmielonych

    Składniki na masę toffi:

    2 puszki gotowej masy kajmakowej (Bakalland) – każda puszka o wadze 400 g
    4 dojrzałe banany
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    100 g białej czekolady, startej
    250 ml kremówki
    opakowanie mascarpone

Banoffee pie- banoffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rozdrabniacza wrzucić ciasteczka, zmielić. Dodać rozpuszczone masło i zmielone orzechy laskowe- wymieszać. Wcisnąć na dno blaszki do tarty o średnicy 26 cm bądź tak jak u mnie na dno tortownicy.

    Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić.

    Banany obrać, pokroić w plasterki. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać esencji waniliowej i wymieszać z pokrojonymi bananami. Masę krówkową wyłożyć na dno przykryć masą bananową. Posypać 50 g startej czekolady.

    Kremówkę i mascarpone włożyć do miski i ubić, wyłożyć na czekoladę. Oprószyć pozostałymi 50 g startej czekolady.

Porady

Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała (deser jest mięciutki).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy