Mega słodkie ciasto dla smakoszy kajmaku, bananów i ciastek owsianych :)
25 min
Składniki:
Składniki na spód:
90 g rozpuszczonego masła
225 g ciastek owsianych (Łakotki Złotokłose, Digestive) pokruszonych
50 g orzechów laskowych, zmielonych
Składniki na masę toffi:
2 puszki gotowej masy kajmakowej (Bakalland) – każda puszka o wadze 400 g
4 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g białej czekolady, startej
250 ml kremówki
opakowanie mascarpone
Banoffee pie- banoffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rozdrabniacza wrzucić ciasteczka, zmielić. Dodać rozpuszczone masło i zmielone orzechy laskowe- wymieszać. Wcisnąć na dno blaszki do tarty o średnicy 26 cm bądź tak jak u mnie na dno tortownicy.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić.
Banany obrać, pokroić w plasterki. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać esencji waniliowej i wymieszać z pokrojonymi bananami. Masę krówkową wyłożyć na dno przykryć masą bananową. Posypać 50 g startej czekolady.
Kremówkę i mascarpone włożyć do miski i ubić, wyłożyć na czekoladę. Oprószyć pozostałymi 50 g startej czekolady.
Porady
Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała (deser jest mięciutki).
Komentarze