BIAŁA KIEŁBASA POD PIERZYNKĄ

3 (1 ocen)

  • 30 min

z zeszytu

  • 30 min

Składniki:

  • 8 szt białej surowej kiełbasy
    6 szt szalotek
    2 małe pory
    3-4 małe marchewki
    2 pietruszki
    4 ząbki czosnku
    4 ziemniaki małe
    3 łyżki oleju
    skórka z 1 cytryny
    papryczka pepperoni

    świeże zioła: majeranek, lubczyk
    /można użyć mrożonki będzie szybciej/
    SOS:

    100 ml białego wina
    600 ml dobrej śmietany /30-36%/
    kilka łyżek chrzanu

    Połączyć wszystkie składniki.

Biała kiełbasa pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę, pora, marchew, pietruszkę, papryczkę i czosnek kroimy w dowolny sposób i przesmażamy na maśle aż warzywa lekko się zrumienią. Dodaje świeży majeranek i lubczyk. W rynience układamy kiełbasę i warzywa zalewamy sosem.Pieczemy 20 minut w temperaturze 190-200 stopni C.

Porady

można użyć mrożonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy