Biała kiełbasa pod owocową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kiełbasę parzymy w gotującej się wodzie ok. 15 minut. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło,podsmażamy na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie lekko złota, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i pokrojone brzoskwinie. Smażymy całość około 2 minut, następnie podlewamy syropem z brzoskwiń i prażymy wszystko aż płyn wyparuje. Na końcu lekko solimy, dodajemy pieprz i łyżeczkę majeranku. Uparzone kiełbaski zwijamy w spiralę, na końcu spinamy patyczkiem do szaszłyka , przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Na kiełbasę wykładamy owoce z cebulką, lekko posypujemy majerankiem, całość zapiekamy około 15-20 minut w 170 stopniach.
Porady
Kiełbasa najlepiej smakuje z odrobiną chrzanu, jest pyszna zarówno na ciepło , jak i na zimno.
Komentarze