Biała kiełbasa pod owocową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dość nietypowe , ale pyszne połączenie

  • 45 min

Składniki:

  • około 1 kg białej kiełbasy
    majeranek
    2 cebule
    3 duże soczyste jabłka
    3 brzoskwinie z syropu
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz
    kilka patyczków do szaszłyków

Biała kiełbasa pod owocową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kiełbasę parzymy w gotującej się wodzie ok. 15 minut. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło,podsmażamy na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie lekko złota, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i pokrojone brzoskwinie. Smażymy całość około 2 minut, następnie podlewamy syropem z brzoskwiń i prażymy wszystko aż płyn wyparuje. Na końcu lekko solimy, dodajemy pieprz i łyżeczkę majeranku. Uparzone kiełbaski zwijamy w spiralę, na końcu spinamy patyczkiem do szaszłyka , przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Na kiełbasę wykładamy owoce z cebulką, lekko posypujemy majerankiem, całość zapiekamy około 15-20 minut w 170 stopniach.

Porady

Kiełbasa najlepiej smakuje z odrobiną chrzanu, jest pyszna zarówno na ciepło , jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy