Wielkanocny króliczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt około 50 minut. Uwaga! Foremka powinna mieć kształt króliczka. Po wystudzeniu królika należy przekroić na dwa placki.
2.Jedną część biszkopta smarujemy powidłami.
3.Jednego wafla zgniatamy dokładnie i wysypujemy na śliweczki. Delikatnie ugniatamy.
4.Następnie rozsmarowujemy przygotowany śmietankowy lub waniliowy krem i kruszymy kolejnego wafla. Nakładamy "górę" biszkopta. Cały torcik - włącznie z brzegami smarujemy kremem i obsypujemy wiórkami. Dekorujemy na koniec lukrami, tak jak na załączonym zdjęciu.
Komentarze