Wielkanocny króliczek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik nadaje się na urodziny dla malucha, a nawet na święta wielkanocne. Jest delikatny i puszysty- jak króliczek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1 kulka winogrono czerwone
    1 paczka wiórek kokosowych
    2 wafle
    1 słoik powideł ze śliwek
    1 opakowanie masy waniliowej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    5 jajek
    5 kolorowych lukrów w pisakach

Wielkanocny króliczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik- Króliczek 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt około 50 minut. Uwaga! Foremka powinna mieć kształt króliczka. Po wystudzeniu królika należy przekroić na dwa placki.
  • torcik-króliczek 2. Jedną część biszkopta smarujemy powidłami.
  • torcik-króliczek 3. Jednego wafla zgniatamy dokładnie i wysypujemy na śliweczki. Delikatnie ugniatamy.
  • torcik-króliczek 4. Następnie rozsmarowujemy przygotowany śmietankowy lub waniliowy krem i kruszymy kolejnego wafla. Nakładamy "górę" biszkopta. Cały torcik - włącznie z brzegami smarujemy kremem i obsypujemy wiórkami. Dekorujemy na koniec lukrami, tak jak na załączonym zdjęciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy