Blondie z czerwoną pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z nutą czerwonych pomarańczy.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 4 jajka
    - 100g masła
    - 2 czerwone pomarańcze
    - 1 łyżeczka soli

Blondie z czerwoną pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w garnku i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, 1 szklankę cukru i sól. Wbijamy jajka i wlewamy masło oraz sok i skórkę z jednej pomarańczy. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wlewamy do formy o wielkości 40cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Suchą wykałaczką sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jeśli się do niej przykleja, pieczemy je jeszcze przez chwilę.
  • 2. Do garnka wlewamy sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy i dodajemy otartą z niej skórkę. Wsypujemy cukier puder i mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Gdy lukier będzie miał klarowną konsystencję, polewamy nim wystudzone ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy