Blondie z czerwoną pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy w garnku i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, 1 szklankę cukru i sól. Wbijamy jajka i wlewamy masło oraz sok i skórkę z jednej pomarańczy. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wlewamy do formy o wielkości 40cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Suchą wykałaczką sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jeśli się do niej przykleja, pieczemy je jeszcze przez chwilę.
2.Do garnka wlewamy sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy i dodajemy otartą z niej skórkę. Wsypujemy cukier puder i mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Gdy lukier będzie miał klarowną konsystencję, polewamy nim wystudzone ciasto.
Komentarze