Boczek na sałacie

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -1 główka rzymskiej sałaty
    -10 cienkich plastrów chudego buczku
    -1 łyżka syropu klonowego
    -3 łyżki octu balsamicznego
    -garść orzechów pinii
    -2 łodygi naciowego selera
    -10 g sera roquefort

Boczek na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty dzielimy na małe kawałki. Podsmażamy boczek do chrupkości. Pod koniec wlewamy syrop klonowy i ocet, podgrzewamy, aż płyn odparuje i skarmelizuje się. Orzechy pinii prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Łodygi selera kroimy na cienkie plastry. Mieszamy wszystkie składniki. Na wierzchu kładziemy boczek i pokruszone kawałki sera pleśniowego. Polewamy dressingiem ( 10 łyżek oliwy łączymy z 4 łyżkami soku z cytryny i 1 łyżką musztardy dijon).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy