Brokułowy przysmak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowanie, wymyślanie ciekawych potraw i oryginalne łączenie smaków sprawia mi ogromną przyjemność. Ten przysmak również jest moim pomysłem.

Składniki:

  • ● 1/2 kg brokułów
    ● 3 bulwy selera korzeniowego
    ● 2 łodygi selera naciowego
    ● koperek
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 1 szkl. śmietanki
    ● 4 białka
    ● 1-2 szkl. bulionu z kostki
    ● łyżka masła
    ● łyżka bułki tartej
    ● łyżka soku z cytryny
    ● łyżeczka cukru
    ● gałka muszkatołowa
    ● sól
    ● pieprz

Brokułowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brokułowy przysmak 1. Bulwy selera obieramy, myjemy,
    kroimy na małe kawałki
    i gotujemy w bulionie. Brokuły
    myjemy, dzielimy na różyczki
    i obgotowujemy w wodzie
    z cukrem, szczyptą soli i sokiem
    z cytryny. Łodygi selera
    naciowego myjemy i drobno
    kroimy. Koperek siekamy.
  • Brokułowy przysmak 2. Ugotowane warzywa miksujemy.
    Dodajemy posiekany seler
    naciowy, koperek, śmietanę
    i przeciśnięty przez praskę
    czosnek. Doprawiamy solą.pieprzem i gałką muszkatołową
    i dokładnie mieszamy. Białka
    ubijamy i dodajemy do masy.
    Mieszamy.
  • Brokułowy przysmak 3. Formę keksową smarujemy
    masłem i posypujemy bułką
    tartą. Przekładamy masę i wyrównujemy
    powierzchnię.
  • 4. Formę wstawiamy do blachy
    wypełnionej wodą do 2/3
    wysokości formy. Pieczemy
    godzinę w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy