Brokułowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulwy selera obieramy, myjemy,
kroimy na małe kawałki
i gotujemy w bulionie. Brokuły
myjemy, dzielimy na różyczki
i obgotowujemy w wodzie
z cukrem, szczyptą soli i sokiem
z cytryny. Łodygi selera
naciowego myjemy i drobno
kroimy. Koperek siekamy.
2.Ugotowane warzywa miksujemy.
Dodajemy posiekany seler
naciowy, koperek, śmietanę
i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy solą.pieprzem i gałką muszkatołową
i dokładnie mieszamy. Białka
ubijamy i dodajemy do masy.
Mieszamy.
3.Formę keksową smarujemy
masłem i posypujemy bułką
tartą. Przekładamy masę i wyrównujemy
powierzchnię.
4.Formę wstawiamy do blachy
wypełnionej wodą do 2/3
wysokości formy. Pieczemy
godzinę w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180 °C.
Komentarze