Budyń jaglany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego, następnie dodajemy ulubione dodatki.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 g Kaszy jaglanej
    100 g Jabłek
    30 g Rodzynek
    200 ml Mleka owsianego
    20 g Orzechów włoskich
    wedle uznania Ksylitol

Budyń jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy w ciepłej wodzie. Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i około 1/3 szklanki wody, następnie dodajemy kaszę.
    2. Gotujemy na małym ogniu po przykryciem 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Jeżeli kasza wcześniej wchłonie płyny, możemy dolać trochę mleka lub wody.
    3. Gotową kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy kolejne 100 ml mleka i ksylitol, następnie blendujemy na idealnie gładki mus. Można użyć także miksera.
    4. Do gotowego budyniu dodajemy ulubione dodatki.
    5. Opcjonalnie cynamon

Komentarze

Podobne przepisy