Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego, następnie dodajemy ulubione dodatki.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
60 g Kaszy jaglanej
100 g Jabłek
30 g Rodzynek
200 ml Mleka owsianego
20 g Orzechów włoskich
wedle uznania Ksylitol
1.1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy w ciepłej wodzie. Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i około 1/3 szklanki wody, następnie dodajemy kaszę.
2. Gotujemy na małym ogniu po przykryciem 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Jeżeli kasza wcześniej wchłonie płyny, możemy dolać trochę mleka lub wody.
3. Gotową kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy kolejne 100 ml mleka i ksylitol, następnie blendujemy na idealnie gładki mus. Można użyć także miksera.
4. Do gotowego budyniu dodajemy ulubione dodatki.
5. Opcjonalnie cynamon
Komentarze