Cappuccinowe trójkąciki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto o kawowym smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • na biszkopt
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    1 szklanka mąka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    3 opakowania budyniu o smaku śmietankowym
    1 litr mleka
    2 opakowania śmietany kremówki (po 330 ml)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    8 łyżek kawy cappuccino
    5 łyżeczek żelatyny
    6 łyżek cukru
    1 tabliczka czekolady deserowej
    1 kostka margaryny

    1 słoik dżemu wiśniowego

    Poncz kawowy:


    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka cukru
    1 szklanka wrzącej wody

Cappuccinowe trójkąciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt na dużej blaszce i wystudzić.

    Z podanych składników przygotować poncz i zostawić do wystudzenia.

    Na mleku ugotować budynie z 5 łyżkami cappuccino i 5 łyżkami cukru. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (ok 1/4 szklanki)i odstawić do przestudzenia. Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem kawowym i posmarować dżemem. Zimny budyń zmiksować z margaryną.

    Masę wyłożyć na biszkopt. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, 3 łyżkami cappuccino i łyżką cukru (można dosłodzić), dodać żelatynę. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Całość posypać startą czekoladą i schłodzić. Ciasto pokroić w trójkąty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy