Danie z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie zapieka się cebulę czerwoną.
60 min
Składniki:
800 g cebuli
500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
pół szklanki bulionu warzywnego
pół łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki oliwy
250 g sera feta
50 g płatków migdałowych
Cebule zapiekane z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrałem, większe pokroiłem na ćwiartki, małe na połówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem z oliwkami.
Komentarze