Cebule zapiekane z serem feta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie zapieka się cebulę czerwoną.

  • 60 min

Składniki:

  • 800 g cebuli
    500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
    pół szklanki bulionu warzywnego
    pół łyżeczki suszonego tymianku
    2 łyżki oliwy
    250 g sera feta
    50 g płatków migdałowych

Cebule zapiekane z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebule zapiekane z serem feta 1. Cebule obrałem, większe pokroiłem na ćwiartki, małe na połówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem z oliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy