Cebule faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać obrane ze skórki ząbki czosnku. Cebulę ostrożnie wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia. Z zimnej cebuli obciąć wierzch z ogonkiem i wydrążyć je pozostawiając ścianki o grubości dwóch warstw.Pieczarki umyć, pokroić w plasterki,boczek w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju do miękkości. Do pieczarek dodać drobno posiekany wydrążony miąższ z cebuli oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Całość doprawić solą, pieprzem i odstawić do przestudzenia. Cebule napełnić farszem, posypać startym żółtym serem i przykryć odciętymi wierzchami. Cebule włożyć do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego i piec 20-25 min w temperaturze 200 °C.
Komentarze