Cebule faszerowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie cebule świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezy.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże cebule,
    15 dag pieczarek,
    5 dag wędzonego boczku,
    5 dag żółtego sera,
    1/2 puszki kukurydzy,
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz,
    2 łyżki oleju

Cebule faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać obrane ze skórki ząbki czosnku. Cebulę ostrożnie wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia. Z zimnej cebuli obciąć wierzch z ogonkiem i wydrążyć je pozostawiając ścianki o grubości dwóch warstw.Pieczarki umyć, pokroić w plasterki,boczek w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju do miękkości. Do pieczarek dodać drobno posiekany wydrążony miąższ z cebuli oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Całość doprawić solą, pieprzem i odstawić do przestudzenia. Cebule napełnić farszem, posypać startym żółtym serem i przykryć odciętymi wierzchami. Cebule włożyć do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego i piec 20-25 min w temperaturze 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy