Chicken pie / mushroom pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy gęsty sos pieczarkowy z kurczakiem.
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy, a później dodajemy mnóstwo śmietany, żeby były puszyste i rozpływały się w ustach.
Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim robiąc ranty. Można je lekko podpiec w piekarniku, ale można też nie dawać go wcale.
Następnie po kolei układamy warstwy: plasterek sera żółtego (mój był z pieprzem), puree ziemniaczane, plasterek sera żółtego, sos pieczarkowo-kurczakowy i plasterek sera. Całość przykrywamy ciastem francuskim i obcinamy je na kształt naczynia. Można je też podziurkować widelcem, albo wyciąć na środku krzyżyk, żeby zanadto nie napuchło.
Pieczemy wedle uznania, aż całość się zagrzeje, a ciasto zarumieni.
Pod warstwę ziemniaków powinno się położyć gałązkę rozmarynu do smaku, ale tego akurat nie miałam przy sobie, więc obyło się bez.
Komentarze