zimowe chipsy jabłkowe

0 (0 ocen)

Ekonomiczne chipsy jabłkowe, idealne do pochrupania podczas seansu filmowego. Do ich zrobienia potrzebujesz tylko jabłka i gorącego kaloryfera.

Składniki:

  • jabłka, ulubiona odmiana
    plasterek cytryny
    pędzelek namoczony w oleju o neutralnym zapachu i smaku u mnie olej Kujawski

    papier do pieczenia lub pergamin

Zimowe chipsy jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suszenie jabłek 1. Umyte jabłka kroimy na cienkie plasterki nożem. Następnie każdy kawałek jabłka nacieramy plasterkiem cytryny. Pędzelek lekko zwilżamy olejem, po czym smarujemy papier. Na papierze układamy luźno jabłka i kładziemy na rozgrzany kaloryfer. Jabłka powinny się suszyć na kaloryferze 1 - 2 dni w zależności od grubości plasterków jabłek oraz temperatury grzejnika.

Porady

Uwaga: Nie skrapiamy plasterków jabłka sokiem z cytryny, aby nie dodawać im zbędnej wilgotonści oraz kwaśnego smaku, jedynie lekko nacieramy plasterkiem cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy