Chleb mieszany

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

z otrębami, bardzo miękki, ładnie wyrasta, nie kruszy się

  • 5 godz.

Składniki:

  • zaczyn:

    1,5 szklanki wody
    1 płaska łyżka cukru
    1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    7 dag drożdży

    ciasto właściwe:

    1 kg mąki chlebowej typ 750
    1 szklanka mąki żytniej typ 720
    1 łyżka soli morskiej
    2 łyżki z górką otrąb żytnich
    2 łyżki z górką otrąb pszennych
    2 łyżki z górką otrąb owsianych
    700 ml wody
    4 łyżki oleju z winogron lub słonecznikowego

Chleb mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f0q28m 1. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, następnie wymieszać na jednolitą konsystencję z mąką.
  • image-25af86u 2. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-0whtnoh 3. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąki, sól, otręby, wodę a na końcu olej. Wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-03tax0w 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić, podzielić na 2 części i jeszcze raz wyrobić, włożyć do foremek.
  • image-1073h1a 5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Spryskiwać wodą co jakiś czas. Również bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika.
  • image-0nvur9c 6. Piec na 210 stopni 45 min. Po upieczeniu też zwilżyć chlebki wodą.

Porady

Porcja na 2 foremki o wymiarach: długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy