Chleb mieszany

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

łatwy w wykonaniu, ładnie wyrasta, nie kruszy się, miękki

  • 4 godz.

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki z górką otrąb pszennych
    2 łyżki z górką otrąb orkiszowych
    2 łyżki z górką otrąb owsianych
    5 dag mąki graham typ 1850
    5 dag otrąb z mąki graham
    15 dag mąki żytniej typ 720
    625 ml letniej wody
    2 łyżeczki cukru
    10 dag drożdży

    Ciasto właściwe:
    10 dag mąki szymanowskiej typ 480
    25 dag mąki pszennej typ 650 (Babuni)
    10 dag mąki żytniej typ 2000
    65 dag mąki chlebowej typ 750
    1 łyżka soli himalajskiej różowej
    1/2 litra letniej wody
    3 łyżki oleju z pestek winogron albo słonecznikowego

Chleb mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ir67ql 1. Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże i cukier, dodać otręby i mąki.
  • image-05i3k0y 2. Odstawić do wyrośnięcia.
  • image-0cv6vpu 3. Dodać sól i mąki, połączyć wszystko. Ciasto jest rzadki i kleiste, takie ma być.
  • image-1eovi2n 4. Odstawić do wyrośnięcia.
  • image-03rtren 5. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrobić podzielić na 2 części i jeszcze każdą wyrobić. Włożyć do foremek.
  • image-13tn53c 6. Odstawić do wyrośnięcia. Podczas rośnięcia kilkakrotnie spryskać wodą.
  • image-086huuv 7. Piec na 210 stopni 55 min.

Porady

Porcja na 2 foremki o wymiarach: długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm. Otręby daję do zaczynu, wtedy napęcznieją. Sól kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, różowa ma dużo żelaza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy