łatwy w wykonaniu, ładnie wyrasta, nie kruszy się, miękki
4 godz.
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki z górką otrąb pszennych
2 łyżki z górką otrąb orkiszowych
2 łyżki z górką otrąb owsianych
5 dag mąki graham typ 1850
5 dag otrąb z mąki graham
15 dag mąki żytniej typ 720
625 ml letniej wody
2 łyżeczki cukru
10 dag drożdży
Ciasto właściwe:
10 dag mąki szymanowskiej typ 480
25 dag mąki pszennej typ 650 (Babuni)
10 dag mąki żytniej typ 2000
65 dag mąki chlebowej typ 750
1 łyżka soli himalajskiej różowej
1/2 litra letniej wody
3 łyżki oleju z pestek winogron albo słonecznikowego
Chleb mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże i cukier, dodać otręby i mąki.
2.Odstawić do wyrośnięcia.
3.Dodać sól i mąki, połączyć wszystko. Ciasto jest rzadki i kleiste, takie ma być.
4.Odstawić do wyrośnięcia.
5.Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrobić podzielić na 2 części i jeszcze każdą wyrobić. Włożyć do foremek.
6.Odstawić do wyrośnięcia. Podczas rośnięcia kilkakrotnie spryskać wodą.
7.Piec na 210 stopni 55 min.
Porady
Porcja na 2 foremki o wymiarach: długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm. Otręby daję do zaczynu, wtedy napęcznieją. Sól kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, różowa ma dużo żelaza.
Komentarze