Chleb mieszany

0 (0 ocen)

Chleb podwójnie pomieszany ;) do drożdżowego chleba dodałam zakwasu by przedłużyć jego świeżość, do mąki pszennej dodałam żytnią by był bardziej wartościowy

Składniki:


  • 300 g wody
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy
    3 łyżki zakwasu żytniego
    1 łyżeczka soli
    100 g mąki żytniej żurkowej
    450 g mąki pszennej chlebowej

Chleb mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier.

    Do misy robota wsypać obie mąki i sól, dodać zakwas i oliwę. Wlać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy 15x28cm, oprószyć mąką, wyrównać i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.

    Gdy wyrośnie, naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.

    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy