Bardzo lubię piec i wymyślac domowe pieczywo. Ten chleb powstał z myślą o moim mężu, który bardzo lubi cebulę. Chleb ma chrupiąca skórkę i miękki środek
Składniki:
400 g mąki
25 g świeżych drożdży
4 duże cebule
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka miodu
200 ml ciepłej wody
1 spora łyżeczka tymianku
1 spora łyżeczka suszonego rozmarynu
Chleb ziołowo-cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać , pokroić w cieniutką kostkę i przesmażyć na janso-złoto na oleju.Delikatnie przestudzić
2.Do miski wsypać mąkę rozkruszone drożdże , sól i zioła wymieszać.
Dodać miód, wodę i cebulę, Wyrabiać ciasto przez 15 minut.
3.Przykryć ściereczka i odstawić na minimum godzinę do podwojenia objętości
4.Tortownicę 20 cm posmarować olejem.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią , wyrabiać ponownie ale przez 5 minut. Włożyć do nasmarowanej tortownicy.
Chleb posmarować na wierzchu olejem, przykryć ściereczką - odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
5.Wrośnięte ciasto piec ok 55 minut w 180 stopniach.
Porady
Ja swój chlebek piekłam ok 35 minut w ok 190 stopniach w prodiżu.
Komentarze