Chleb ziołowo-cebulowy

0 (0 ocen)

Bardzo lubię piec i wymyślac domowe pieczywo. Ten chleb powstał z myślą o moim mężu, który bardzo lubi cebulę. Chleb ma chrupiąca skórkę i miękki środek

Składniki:

  • 400 g mąki
    25 g świeżych drożdży
    4 duże cebule
    1 płaska łyżeczka soli
    1 czubata łyżeczka miodu
    200 ml ciepłej wody
    1 spora łyżeczka tymianku
    1 spora łyżeczka suszonego rozmarynu

Chleb ziołowo-cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać , pokroić w cieniutką kostkę i przesmażyć na janso-złoto na oleju.Delikatnie przestudzić
  • pkt2 2. Do miski wsypać mąkę rozkruszone drożdże , sól i zioła wymieszać.
    Dodać miód, wodę i cebulę, Wyrabiać ciasto przez 15 minut.
  • pkt3 3. Przykryć ściereczka i odstawić na minimum godzinę do podwojenia objętości
  • pkt4 4. Tortownicę 20 cm posmarować olejem.
    Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią , wyrabiać ponownie ale przez 5 minut. Włożyć do nasmarowanej tortownicy.
    Chleb posmarować na wierzchu olejem, przykryć ściereczką - odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
  • pkt 5 5. Wrośnięte ciasto piec ok 55 minut w 180 stopniach.

Porady

Ja swój chlebek piekłam ok 35 minut w ok 190 stopniach w prodiżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy