Chlebki pszenno żytnie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

mini chlebki ................

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka żytnia: 500 gramów
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - drożdże swieże: 100 gramów
    - woda letnia: 400 mililitrów
    - sól: 1 łyżka
    - cukier: 2 łyżki
    - olej: 6 łyżek

Chlebki pszenno żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże rozrobić z cukrem.
    Dodać wodę, sól, olej, obie mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto.
    Ciasto umieścić w misce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość powtórnie chwilę wyrobić.
    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać uformowane w małe chlebki ciasto.
    Znów odczekać, aż trochę wyrosną.
    Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy