Chłodnik ogórkowy z owczym serem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjny chłodnik ogórkowy przez nas troszkę zmieniony. Dodaliśmy bułgarski owczy ser kaszkawal i zamiast zwykłego kefiru, turecki ayran.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
    100 g owczego sera
    200 ml bulionu warzywnego
    1 pęczek koperku
    200 ml kefiru ayran
    1 łyżka z soku cytryny

Chłodnik ogórkowy z owczym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik ogórkowy z owczym serem 1. Ogórki cieniutko obrałem, pokroiłem w kostkę. 2/3 zmiksowałem razem z serem i wywarem z warzyw.
    Opłukałem koper, posiekałem, dodałem razem z kefirem, sokiem cytrynowym i kostkami ogórka do zmiksowanej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Kromki chleba pokroiłem w kostkę, obsmażyłem na maśle na niezbyt dużym ogniu. Grzankami posypałem porcje chłodnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy