Ogórkowy chłodnik

0 (0 ocen)

Taki chłodnik podaje najczęściej do młodych ziemniaków. Doskonały na upalne, letnie dni. Polecam podać go także z jajkiem ugotowanym na twardo. Danie będzie wówczas bardziej wartościowe, a pokrojone jajko ułożone na środku chłodnika będzie stanowić element dekoracji.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    • Około 1 litr kwaśnego mleka (dość gęstego),
    • 2 łyżki śmietany.
    • 3 ogórki gruntowe średniej wielkości,
    • 1 łodyga selera naciowego,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1 łyżka siekanego młodego koperku,
    • Sól, pieprz do smaku,

Ogórkowy chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie czosnku 1. Czosnek obieramy. Obrany przeciskamy przez praskę i dokładamy do mleka.
  • przygotowane ogórki 2. Seler drobno kroimy. Pokrojony dodajemy do mleka i miksujemy całość. Zmiksowane mleko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
    Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • mieszanie, doprawianie 3. Do przyprawionego mleka dodajemy ogórki i siekany koperek. Całość mieszamy już łyżką.
    Chłodnik rozlewamy na miseczki. Przed podaniem schładzamy około 15-20 minut w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy