Ciasteczka ryżowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

10 minut i już w piekarniku! Pyszne, chrupiące z wierzchu, delikatnie rozpływające się w ustach ciasteczka, dla których stracicie głowę! Coś dla lubiących zapach wanilii i kokosu oraz dla zapracowanych. Szybko zdobędą rozgłos wśród Waszych znajomych:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
    1 kostka Kasi lub masło (250g)
    3 jaja
    powidła śliwkowe lub dowolny dżem

Ciasteczka ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieszać wszystkie sypkie składniki.
  • 2. Posiekać z nimi kostkę masła, jak na ciasto kruche. Dodać jaja i zagnieść.
  • 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zrobić w każdym zagłębienie.
  • 4. Piec w temp. 200 stopni, aż się zarumienią (około 20 min.)
  • 5. Po upieczeniu zagłębienie wypełnić kwaskowatym dżemem,np. konfiturą śliwkową.

Porady

Uwaga, ciasteczka podczas pieczenia zwiększą ok. dwukrotnie swoją objętość. Pamiętajmy o tym układając je na blasze, w przeciwnym razie posklejają się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy