Ciasto piwosza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bardzo puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem piwa.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (1szklanka = 250ml)
    1 szklanka piwa malinowego
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki kakao
    250 g malin

Ciasto piwosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao oraz sodę i ciągle ucierając dodajemy olej, a na końcu piwo.
  • 2. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną foremki o wymiarach 24x30 cm (lub większej). Na wierzch wysypujemy maliny.
  • 3. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 60 minut do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy