Ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Pieczenie to moja wielka pasja. Do ciast wykorzystuję owoce z własnej działki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
    szczypta soli
    5 jajek
    3,5 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 szkl. oleju
    1 szkl. białej oranżady
    1 l białych, czerwonych i czarnych porzeczek
    tłuszcz do posmarowania blachy
    cukier puder do posypania

Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Owoce obrywamy za pomocą widelca.
  • 2. Jajka ubijamy z solą i cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy oranżadę. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Blachę o wym. 24x40 cm smarujemy tłuszczem. Wlewamy ciasto. Równomiernie posypujemy porzeczkami.
  • 4. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 °C. Gdy ciasto przestygnie, obficie posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy