Ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

ciasto z dodatkiem porzeczek ze swojego ogrodu

  • 20 min

Składniki:

  • 7 jajek, 2 szklanki mąki zwykłej, 2 łyzki mąki ziemniaczanej, szklanka oleju, szklanka cukru, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka aromatu cytrynowego, dodatkowo porzeczki i kruszonak: 1/4 kostki margaryny, szklanka mąki, 2 łyżki cukru kryształu.

Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jajka ukręcić robotem z cukrami aż powstanie pulchna masa
  • 2. do masy jajecznej dodać aromat cytrynowy i olej
  • 3. mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy
  • 4. wszystko dokładnie wymieszać
  • 5. ciasto wylać do bl;aszki o wymiarach 25x35 cm i na wierzch ułożyć czerwone porzeczki a na nich zrobioną kruszonkę
  • 6. składniki na kruszonkę należy wcześniej zagnieść
  • 7. piec ok 45-50 min w temp 180 stopni

Komentarze

Podobne przepisy