Ciasto zimowe jagody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę a żółtka utrzeć z sześcioma łyżkami cukru. Dodać mąkę i proszek do pieczenia a na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Biszkopt piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut.
2. Następnie kiedy biszkopt będzie gotowy, jagody wrzucić do garnka, rozprażyć, dodać trzy łyżki cukru i trzy galaretki, mieszać. Po ok. 3 minutach zdjąć z ognia i przestudzić.
3.W czasie gdy masa stygnie można zrobić bitą śmietanę. Do śmietany dodać cukier puder, śmietan-fix, sok z ćwiartki cytryny i ubić.
4.Kiedy jagody wystygną wykładamy je na biszkopt, a gdy już stężeją do końca wykładamy na nie bitą śmietanę. Można posypać kilkoma jagodami dla ozdoby.
Porady
Jeżeli ktoś nie przepada za suchym biszkoptem, można nasączyć go słabą herbatą z cytryną. Wtedy o wiele lepiej smakuje.
Komentarze