Ciasto Zimowe Jagody

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest pyszne a smak jagód przypomina smak lata. :) Ponadto jest łatwe w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • -6 jajek
    -9 łyżek cukru
    -6 łyżek mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -ok. 600 gram mrożonych jagód
    -3 galaretki o smaku owoców leśnych
    -500 ml śmietanki kremówki
    -2 śmietan-fix
    -0,5 szklanki cukru pudru
    -ćwiartka cytryny

Ciasto zimowe jagody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę a żółtka utrzeć z sześcioma łyżkami cukru. Dodać mąkę i proszek do pieczenia a na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Biszkopt piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut.
  • 2. Następnie kiedy biszkopt będzie gotowy, jagody wrzucić do garnka, rozprażyć, dodać trzy łyżki cukru i trzy galaretki, mieszać. Po ok. 3 minutach zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 3. W czasie gdy masa stygnie można zrobić bitą śmietanę. Do śmietany dodać cukier puder, śmietan-fix, sok z ćwiartki cytryny i ubić.
  • 4. Kiedy jagody wystygną wykładamy je na biszkopt, a gdy już stężeją do końca wykładamy na nie bitą śmietanę. Można posypać kilkoma jagodami dla ozdoby.

Porady

Jeżeli ktoś nie przepada za suchym biszkoptem, można nasączyć go słabą herbatą z cytryną. Wtedy o wiele lepiej smakuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy