Jednogarnkowe, aromatyczne danie na bazie bogatej w białko chrupiącej ciecierzycy, pachnącej wędzonki i zdrowych warzyw z dużą ilością czerwonej papryki to świetna propozycja na rozgrzewający i sycący obiad.
Ciecierzyca po bretońsku z paprykową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
2.Paprykę, kiełbasę, boczek i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju dodać wędlinę i smażyć około 10minut. Następnie podlać bulionem, dodać pomidory z puszki, koncentrat, papryki, suszoną bazylię, papryki w proszku i gotować około 15-20minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę, posiekaną natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
3.Potrawkę podawać z pieczywem i świeżą natką z pietruszki.
Komentarze