Ciecierzyca po bretońsku z paprykową nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jednogarnkowe, aromatyczne danie na bazie bogatej w białko chrupiącej ciecierzycy, pachnącej wędzonki i zdrowych warzyw z dużą ilością czerwonej papryki to świetna propozycja na rozgrzewający i sycący obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 350g ciecierzycy
    300g szynki wędzonej
    200g kiełbasy wędzonej
    100g wędzonego boczku
    3 czerwone papryki
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    330ml bulionu drobiowego
    200g koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 pęczek natki z pietruszki
    olej rzepakowy
    pieprz cytrynowy
    sól morska



Ciecierzyca po bretońsku z paprykową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1iu7eyd 1. Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
  • image-111e0i8 2. Paprykę, kiełbasę, boczek i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju dodać wędlinę i smażyć około 10minut. Następnie podlać bulionem, dodać pomidory z puszki, koncentrat, papryki, suszoną bazylię, papryki w proszku i gotować około 15-20minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę, posiekaną natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
  • image-0lh84x1 3. Potrawkę podawać z pieczywem i świeżą natką z pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy