Cukier różany

0 (0 ocen)

  • 20 min

Cukier różany jest przysmakiem sezonowym, który warto zrobić w domu. Świetnie nadaje się do deserów i wypieków. Ma też wspaniały zapach.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 garście płatków dzikiej róży
    400 g cukru


Cukier różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z płatków róż obciąć białe końców i w rozdrabniaczu lub za pomocą blendera zmiksować drobno. Dodać cukier i mieszać, aż do zabarwienia cukru. Następnie wysypać na tacę i odstawić do wyschnięcia. Co kilka godzin mieszać, aż do całkowitego wyschnięcia cukru. Przełożyć do słoiczka.

Porady

Jeśli chce się uzyskać bardziej fioletowy kolor to trzeba dodać więcej płatków róż.

Komentarze

Podobne przepisy