Cynamonowe paczuszki

0 (0 ocen)

Pyszne ciasteczka do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 opakowanie suchych drożdży
    ¼ szklanki oleju
    1 jajko
    250 ml mleka
    1 łyżka stopionej margaryny
    dżem jabłkowy z cynamonem
    brązowy cukier

Cynamonowe paczuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże.
  • 2. Margarynę topimy na małym ogniu i dolewamy do niej mleko i olej. Delikatnie podgrzewamy.
  • 3. Do sypkich składników dodajemy margarynę z mlekiem i olejem oraz jajko, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto cieniutko rozwałkowujemy na stolnicy osypanej mąką i wycinamy z niego kwadraty o bokach 10 cm . Na każdy z nich nakładamy łyżkę dżemu i sklejamy wszystkie rogi razem tworząc „paczuszki”. Następnie osypujemy je cukrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy