Cynamonowe spiralki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, masło, cukier i sól podgrzewamy w garnuszku do czasu aż masło się stopi i cukier rozpuści. Studzimy.
2.Drożdże mieszamy z wodą i łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 minut.
Przesianą mąkę łączymy z masą z garnuszka oraz drożdżami, dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby pięknie wyrosło.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 35 cm. Płat ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Następnie wycinamy podłużne paski o szerokości około 1,5 cm i delikatnie zwijamy.
4.Gotowe spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 12-15 minut aż się zarumienią.
Komentarze