Cynamonowe spiralki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne, smakowite cynamonowe spiralki moja córka uwielbia z ciepłym mlekiem, a ja z kawą

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5kg mąki
    4 łyżki mleka
    50g miękkiego masła
    4 łyżki drobnego cukru
    ½ łyżeczki soli
    20g świeżych drożdży
    5 łyżek wody
    2 jajka

    + roztopione masło do smarowania
    + nadzienie: 4 łyżki cukru drobnego i 2 łyżki cynamonu

Cynamonowe spiralki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, masło, cukier i sól podgrzewamy w garnuszku do czasu aż masło się stopi i cukier rozpuści. Studzimy.
  • 2. Drożdże mieszamy z wodą i łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 minut.
    Przesianą mąkę łączymy z masą z garnuszka oraz drożdżami, dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby pięknie wyrosło.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 35 cm. Płat ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Następnie wycinamy podłużne paski o szerokości około 1,5 cm i delikatnie zwijamy.

  • 4. Gotowe spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 12-15 minut aż się zarumienią.

Komentarze

Podobne przepisy