Faworki - spiralki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo kruche i bardzo pyszne karnawałowe smakołyki :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej T 500
    3 żółtka
    100 g. zimnego masła
    180 g. kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka octu 10% lub spirytusu
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia

Faworki - spiralki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12s7p18 1. Przygotowanie:
    Mąkę siekam z masłem, solą i żółtkami, dodaję cukier waniliowy, ocet i śmietanę. Zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je na ok. 0,4 cm, kroję w paski szerokości 2-3 cm, każdy pasek zwijam w rulonik jak na zdjęciu. Aby spiralki się mniej rozwijały w trakcie smażenia, gdzieniegdzie je sklejam. Wrzucam faworki na rozgrzany olej (na próbę wrzucam kawałek ciasta, gdy wypływa na wierzch, można smażyć resztę) i smażę z obu stron po 2-3 minuty. Usmażone faworki przekładam na papier do odsączenia, po czym posypuję cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy