CYTRYNOWO IMBIROWE PULPETY

0 (0 ocen)

.Doskonałe zdrowe danie dla osób lubiących mięso w wersji słodko kwaśnej.Można podawać jako samodzielne danie lub jako pierwsze danie na niedzielny obiad..Podawać z ryżem ugotowanym na sypko

Składniki:



  • 40 dkg mielonego filetu z kurczaka
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki suszonych moreli / 10 szt/
    3 łyżki posiekanych liści melisy
    1 cytryna
    2 żółtka
    70 ml. słodkiej śmietany 18%

    sól,pieprz cytrynowy,imbir mielony,cukier do smaku,mąka do zagęszczenia sosu.

Cytrynowo imbirowe pulpety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytrynowo imbirowe pulpety 1.

    Morele pokrojone w kostkę i rodzynki sparzyć gorącą wodą,odcedzić.Mięso przełożyć do miski dodać bakalie,2 łyżki posiekanych liści melisy,doprawić do smaku solą,pieprzem,imbirem i wyrobić gładką masę.




  • cytrynowo imbirowe pulpety 2. Rękoma formować pulpety wielkości małych mandarynek.
  • cytrynowo imbirowe pulpety 3.
    W garnku zagotować 600 ml.wody,przyprawić sola,pieprzem,dodać 1 łyżkę melisy i skórkę zdjętą z uprzednio sparzonej cytryny bez białych części,
  • cytrynowo imbirowe pulpety 4.
    Włożyć pulpety i gotować około 10 min,pulpety wyjąć.Wywar przecedzić przez sito,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,wlać sok z 1/2 cytryny,2 łyżeczki cukru i zagotować.Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego sosu i przez sitko przelać do garnka,całość ewentualnie przyprawić do smaku,włożyć pulpety,wlać śmietanę i podgrzewać około 3 min

Komentarze

Podobne przepisy